Hemmablind skönhetsjakt på svenska ord

Alma Kirlic tycker – tills vidare – att ”finurlig” är svenskans vackraste ord.
Alma Kirlic tycker – tills vidare – att ”finurlig” är svenskans vackraste ord. Foto: Angelica Zander

Som barn upptäckte Alma Kirlic det vackraste språk hon någonsin hört när hon såg en svensk barnfilm. Nu är språket också hennes och hon ger sig ut på jakt efter svenskans vackraste ord.

Publicerad
Annons

Första gången jag hörde svenska var jag tolv år gammal. Det var strax före murens fall och jag bodde fortfarande i mitt födelseland Jugoslavien. En grå regnig dag såg mina syskon och jag en tecknad film som hette ”Pelle Svanslös i Amerikatt”. Utländska tecknade filmer brukade vara dubbade, men just denna var av någon anledning textad och det var vi glada för, eftersom vi tyckte att det språk som Pelle och hans kompisar pratade var det vackraste vi någonsin hört.

Kriget som bröt ut två år senare förde mig märkligt nog till Pelle Svanslös hemstad och nu känns tiden då det svenska språket inte var mitt som en avlägsen dröm. Jag är så hemma i det svenska språket att jag har slutat reflektera över dess skönhet. Därför känns uppgiften att hitta svenskans vackraste ord näst intill omöjlig. Jag har helt enkelt blivit hemmablind.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons