Grattis Apple!

Apple fyller 30 år som bolag under lördagen. Apples historia är fyllt av rejäla upp- och nedgångar och man kan konstatera att bolaget stått och fallit med grundaren Steve Jobs. Idag står Apple starkare än någonsin, mycket tack vare den närmast ofattbara framgången med mp3-spelaren ipod.

Anders Hansen
Publicerad
Annons

Den 1 april 1976 grundas Apple Computer i Kallifornien av ”the two Steves”: Steve Jobs, då 21 år gammal, och Stephen Wozniak som båda hoppat av college. I bästa Sillicon Valley stil får ett garage fungera som bolagets första kontor. Vid sidan av Jobs och Wozniak är Ronald Wayne medgrundare. Denne lär ha ångrat beslutet att sälja sin 10-procentiga ägarandel i bolaget för 800 dollar bara ett par veckor efter grundandet.

Den första datorn som utvecklas släpps 1976 till priset 666.66 dollar men blir ingen större framgång. Betydligt bättre går det för Apple II som släpps året därpå. Apple II är bolagets första mass-producerade dator och betraktas idag som den första hemdatorn. Den blir en omedelbar succé. Apple växer snabbt och 1980 har man 1000 anställda och noteras då på Nasdaq-börsen till ett marknadsvärde på 1,8 miljarder dollar. Tack vare ett optionsprogram blir ett stort antal anställda dollarmiljonärer vid introduktionen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons