Recension

Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsenGladporr för feminister

Man häpnar inför den uppfinningsrikedom som präglar den promiskuitet som pågår ute i buskarna. Det skriver Fredrik Sjöberg som läst en ovanligt rolig bok om djurs fortpantning - med genusperspektiv.

Publicerad
Annons

Rubriker är inget man hittar på själv. Av tradition tillfaller detta privilegium redaktören och hans hejdukar. Försöka duger, dock, och vill det sig väl kan förslaget falla i god jord. Det är väl dagsformen som avgör, kan man tänka. Jag ser dem framför mig, hur de sitter där på redaktionen och tar sig för pannan, liksom skruvar på sig, suckar och himlar med ögonen, bara för att slutligen ge upp och resignerat säga något i stil med: Äsch, låt honom hållas.
Plötsligt är man ute på banan. Och i just det här fallet är det allt en väldig tur, för sällan har en rubrik tyckts mig mer naturlig och täckande. Olivia Judsons bok är inte bara hejdlöst rolig att läsa och skamlöst fokuserad på sex i alla former, den är dessutom skriven utifrån ett genusperspektiv som knappast någonsin tidigare så konsekvent har tillämpats i evolutionsbiologiska sammanhang. Därför är den också ett måste för alla som skyr evolutionsteori på grund av den (historiskt) välgrundade misstanken att biologer, gemenligen kallade biologister, är den patriarkala ordningens mest vältrimmade vakthundar.

Annons

Jag kan på rak arm föreställa mig att flera stycken riktiga hard core-feminister i bekantskapskretsen skulle finna stort nöje i att läsa bokens inledande avdelning, betitlad ”Den eviga könskampen - varför hon och han vill olika saker”, för att inte nu tala om det avslutande kapitlet och dess omtumlande variationer på temat ”Är män verkligen nödvändiga?”. Den senare frågan besvaras gud ske lov med ett ja, om än inte obetingat, varför boken utan risk även kan rekommenderas till manliga läsare.
Dess titel - Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen - antyder ett ovanligt pedagogiskt grepp, åtminstone har jag aldrig tidigare stött på något liknande i den seriösa, populärvetenskapliga litteraturen. Olivia Judson (född 1970), som är biolog med respektingivande meriter från både Oxford och Stanford, har helt enkelt valt frågespaltens kittlande form för att på så vis rulla upp minst sagt säregna historier om evolutionens gång. Så här kan det låta, i ett brev från signaturen ”Huvudlös kärlek i Lissabon”:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons