Osmakligt skämt på Facebook

Det handlar inte om att tjäna pengar på människors medlidande. Det handlar snarare om osmakliga provokationer. Men oavsett vem som än försöker utnyttja en situation som den i Haiti är det oförlåtligt.

Publicerad
Annons

Samtidigt som befolkningen i Haiti desperat försöker överleva jordbävningskatastrofen samlar världens länder in pengar för att hjälpa. Stater, företag och enskilda individer öppnar plånböckerna för att på något sätt bidra till att lindra situationen. Via hjälporganisationer kan den som vill skänka ett bidrag. Men en av världens värsta jordbävningskatastrofer någonsin har även lockat till sig lycksökare som vill tjäna sig en hacka, och så nu då – påhittade insamlingar via det sociala mediet Facebook. Man tror knappt att det är sant.

Facebook-gruppen ”2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti” fick snabbt 210000 medlemmar som trodde att de genom att gå med i gruppen skulle stödja de drabbade. Men snart stod det klart att påhittade ”Svenska Nekrofilföreningen” stod bakom – och att gruppens syfte var att flyga hem lik att ha sex med. En av grundarna till gruppen har i ett mejl till SvD.se skrivit att syftet med att ändra inriktning på gruppen var att få ett gott skratt och lära folk om källkritik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons