Läs chatten om prestationsberoende

Psykologen och psykoterapeuten Irena Makower chattade om prestationsberoende och stress, som Idagsidan skriver om. Längre ned hittar du länkar till artiklarna. Chatten är nu avslutad. Läs frågorna och svaren här nedan.

Uppdaterad
Publicerad
Irena Makower chattar om prestationsberoende.

Irena Makower chattar om prestationsberoende.

Foto: TOR JOHNSSON
Annons

Inger: Hej! Jag har en nära vän som jag tror, utifrån torsdagens artikel, har en ”relationsbaserad självkänsla”. Liv Strömquists serieruta beskrev henne på pricken. Hon har fastnat i en ond spiral och mår mycket dåligt just nu och jag undrar hur jag kan hjälpa henne? Detta har varit tydligt under hela den tid vi känt varandra men har blivit ett allvarligt problem under de senaste åren. En lång relation tog slut och hon har börjat se ned på sig själv och, enligt mig, skadar sig själv. Detta gör hon genom att lägga större delen av sin vakna tid på att söka manlig uppmärksamhet och sedan må dåligt över detta. Hon forcerar varje relation tills hon blir avvisad och detta mår hon otroligt dålig av.

Just nu ältar hon en kortare relation som tog slut för ett år sedan. Personen ingår i hennes bekantskapskrets och hon tvingas träffa honom regelbundet. Detta verkar vara något hon inte kan vara utan samtidig som det får henne att må mycket dåligt. Hon är en väldigt snäll, utåtriktad och rolig person. Dock blir hon som förbytt när ett lämpligt offer dyker upp och allt fokus hamnar på denna man. Hon ”knarkar” män och när dosen är slut faller hon ned i mörkret igen. Jag har sagt att jag tycker att hon ska träffa någon att prata med men hon tar inte tag i det. Hur kan jag hjälpa?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons