Stockholmarens dialekt avslöjar klasstillhörighet

Söderslangen har blivit en språklig schablon för dialekten i huvudstaden, men faktum är att det inte finns en enda äkta stockholmska, utan flera.
Söderslangen har blivit en språklig schablon för dialekten i huvudstaden, men faktum är att det inte finns en enda äkta stockholmska, utan flera. Foto: Pi Frisk

Vokalen ä blir e i stockholmskan – alldeles oavsett om man tillhör över- eller underklass – men andra uttal är tydliga klassmarkörer. Det berättar språkforskaren Jenny Öqvist, som skriver på en bok om hur stockholmare har pratat i historien.

Publicerad
Jenny Öqvist skriver en bok om stockholmskan i historien.

Jenny Öqvist skriver en bok om stockholmskan i historien.

Foto: Privat
Annons

Äkta stockholmska – finns det? Språkforskaren Jenny Öqvist har studerat hur man talade i Stockholm förr i tiden, med särskilt fokus på uttal kopplat till klass.

Många har en uppfattning om vad riktig stockholmska är, och tror sig veta hur den låter. Ofta tänker man då på det så kallade ”ekenssnacket”, söderslangen som traditionellt har talats i den äldre arbetarklassens Stockholm – och som också blivit något av en språklig schablon, befäst inte minst i olika filmer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons