Odessas judar beredda att evakuera staden

Allt fler judar lämnar Ukraina, konstaterar en judisk församlingsledare i Odessa. När myndigheterna försvagas brukar judarna vara de första att råka illa ut. Den judiska församlingen i Odessa har en evakueringsplan klar.

Uppdaterad
Publicerad
Proryska aktivister attackerar anhängare till Kievs regering under gatukravaller i Odessa nyligen.

Proryska aktivister attackerar anhängare till Kievs regering under gatukravaller i Odessa nyligen.

Foto: YEVGENY VOLOKIN/REUTERS
Annons

– För några veckor sedan målade någon en svastika på vår synagoga. Vi avlägsnade den omedelbart. Men vi gick inte ut i offentligheten. Det hade troligen gjort saken värre. I en sådan här situation är det bäst att inte dra uppmärksamheten till sig, säger Refael Kruskal.

Han leder den ortodoxa judiska församlingen i Odessa, en stad med en lång och stolt judisk historia. När rumänska trupper intog staden år 1941 så gott som utplånades Odessas pulserande judiska samfund. Efter Sovjetunionens fall minskade de kvarvarande Odessajudarnas antal ytterligare då tusentals flyttade till Israel. Därefter har det judiska samfundet än en gång börjat blomstra, med tre olika församlingar och flera fungerande synagogor. Det exakta antalet judar i Odessa är inte känt, men enligt Kruskal handlar det troligen om minst 40 000 personer. Församlingen har eget barnhem, daghem och skola och ger ut en tidning på ryska.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons