Ingen medalj för OS-bevakningen

Idag avslutas de olympiska spelen i Peking, och jag antar att dagens ceremoni blir en lika motbjudande uppvisning i totalitära masseffekter som öppningen. Jag hoppas att London inte ­antar utmaningen från Peking, utan börjar om från början år 2012 med en enkel och värdig ­invigning.

Magnus Eriksson
Publicerad
Annons

Enkelt men inte särskilt värdigt, blir annars slutomdömet om SVT:s bevakning av OS i ­Peking. Företaget finansieras av licenspengar. Licensen är en avgift på innehav av tv-apparat. Därför är det bedrövligt att flera sporter endast sänts över nätet. Det påminner mig om fotbolls-VM 1970. Många matcher sändes på den nystartade andra kanalen, trots att en stor del av Sverige ännu inte hade den. Nu berövades några miljoner licensbetalare möjligheten att se den perfekta tv-sporten landhockey, eftersom den skjutits över till webben, till den kanal som ­ ­internt kallades ”nördkanalen”. Ordet uttrycker ett tittarförakt som inte är värdigt ett public service-företag.

Inför kommande mästerskap bör man också se över systemet med ”expertkommentatorer”. Forna tiders kommentatorer var själva experter, de behövde inga bisittare. Visst kan vår förståelse fördjupas av en skicklig bisittare (Glenn Strömberg, Magdalena Forsberg), men alltför ofta rapar ”experten” bara upp en massa självklarheter. I värsta fall blir de heltokiga, som när Eddy Bengtsson skällde på domarna som dömt bort Ara Abrahamian, men inte med ett ord kunde förklara vari deras misstag bestod. Låt oss slippa sådana ”experter”.
**

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons