Recension

Benknäckargänget - krossa demBarnsligt, lågt och lärorikt

För alla fans av amerikanska fotbollskomedier har Adam Sandler nu låtit göra en MTV-producerad nyinspelning av 70-talssuccén Benknäckargänget, då med Burt Reynolds i huvudrollen.

Nils Nordgren
Publicerad
Annons

En förhållandevis nedtonad Sandler, här vare sig överdriven eller efterbliven, spelar Paul Crewe, fotbollsstjärna på dekis. I ett utslag av desperation kvaddar han på fyllan sin societetsflickväns Bentley mot ett antal polisbilar. I fängelset ges han en chans till personlig upprättelse, när han får i uppdrag att sätta ihop ett lag av interner till en träningsmatch mot vakternas eget korplag. Många av fångarna ser ett tillfälle att betala tillbaka för den brutala behandling de utsätts för varje dag, och fängelsechefen inser snart att motståndet kan bli lite värre än det var tänkt.

Humorn har uppdaterats till modern hiphop-stil, det vill säga homofob, rasistisk och kvinnofientlig, men man har sett till att det nästan hela tiden finns någon form av alibi, på ungefär samma sätt som när afroamerikaner använder ordet ”nigger” om sig själva. Nivån är låg, och ofta slarvar man bort riktigt nerviga situationer med ett barnsligt skämt. Men det finns också roliga saker att lära sig av Benknäckargänget. Som att man kan vinna en amerikansk fotbollsmatch genom att välta en liten orange pinne. Eller att en spelare kan bajsa ner sig om han blir tacklad tillräckligt hårt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons