Omdiskuterat hus slår upp portarna

Efter mer än ett halvt sekels debatt och diskussioner får Luleå nu sitt eget kulturhus. Förväntan hos Luleborna är stor inför öppningen
den 12 januari.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om ett sådant publiktryck, säger Anna Jirstrand, programchef.

ULRIKA VALLGÅRDA
Publicerad
Annons

Luleå Det har varit stängt för journalister och andra besökare under hösten - inget har fått riskera en försening, men nu guidar Anna Jirstrand runt i byggnaden, som efter en stor omröstning i en av lokaltidningarna fick behålla det namn som redan hade börjat användas - Kulturens hus. Överallt putsas, skruvas, spikas och borras det för fullt och själv har hon upp över öronen med jobb inför invigningen. I förbifarten svarar hon på en fråga från en ljudtekniker.
Husets främsta kännetecken är det stora faluröda yttertaket. Det röda går igen i innertaket och matchas mot svart skiffer och glas, ekparkett, askpanel, målade ytor i brutet vitt, gråa stålbalkar och pelare och någon enstaka kontrastfärg.
Det som diskuterades till en början var ett konserthus, men när biblioteket höll på att växa ur sina lokaler beslutades det att man skulle göra en gemensam lokal för böcker och musik. Då blev det naturligt att lägga konsthallen under samma tak. Dans och teater ska också kunna visas, men det är inte det primära.
Däremot är huset anpassat för kongresser.

Med oss har vi Erik Sundström från Luleå orkesterförening. I ett par decennier har han lett kampen för ett konserthus i Luleå. Han minns precis hur det var när kommunfullmäktige med nästan total enighet klubbade igenom beslutet den 29 september 2003.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons