Delade Beckfilm – får böta 4,3 miljoner

En fildelare i Sala döms av tingsrätten att betala 4,3 miljoner kronor jämte ränta till Nordisk Film A/S. Detta efter att han eller hon delat flera filmer på sajten SweBit, däribland deckarfilmen Beck - Levande Begravd.

Mark Malmström
Publicerad
Annons

I Västmanlands tingsrätts
handlingar framgår att fildelaren under flera år delat filmer på piratsajten SweBit. Efter undesökningsarbete av Rättighetsalliansen (tidigare Antipiratbyrån) har man fasthållit att fildelaren delat 517 filmer och tv-serier på sajten. Personen dömdes att betala 4,3 miljoner kronor i skadestånd för att ha delat filmen Beck, levande begravd samt till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar för delandet av 517 andra filmer och tv-serier.

Eftersom att det är Nordisk Film som stämt fildelaren rörde sig målet framför allt om delningen av deckarfilmen Beck, Levande begravd som enligt domslutet delades för första gången den 15 maj 2010, cirka en månad före premiärdatum, och av den dömde fildelaren lades upp för allmän nedladdning den 25 oktober 2010. I domstolshandlingarna nämns också filmen Göta Kanal 3, två Wallanderfilmer och Alien-återkomsten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons