Fly krisen till tryggare sekler

Är du också spytrött på domedagsprofetior och katastrofrubriker? I jakten på nya sätt att komma undan kraschen kan ett tidstrick à la Ingvar Oldsberg bli the Next Big Thing.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

”Hur är du positionerad inför 2009?”, frågar en hedgefondsfigur i Kiton-kostym en annan. ”Cash och fosterställning”. Detta och andra skämt i galghumorsvängen är den nya handelsvaran bland de män och kvinnor i finansbranschen som brukar bolla pengar mellan varandra men som nu sitter på sina manikerade händer.

Till och med för en nyhetsknarkare med borderline-cynism kan det bli lite för mycket just nu. Varje gång en chefsekonom dyker upp i rutan känns det som att stirra rätt in i ”Döden” från Sjunde Inseglet. Att fly från alltihop framstår plötsligt som en lockande strategi. Inte konstigt att SVT kokar upp den nedfrysta 80-talsklassikern ”Här är Ditt Liv” och sätter in mysbaronen Ingvar Oldsberg. I det bomullsinbäddade 80-talet med ”Dallas” och dillchips var vi skönt förskonade från Collateralized Debt Obligations, Credit Default Swaps, Structured Investment Vehicles och andra sköna finansinnovationer som visat sig sluta med att en överbelånad kommun någonstans i Sverige kanske tvingas tunna ut vällingen till Beda, 97.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons