SvD:s mjölktest
Utbudet av mjölk i butikernas kyldiskar har mångdubblats den senaste tiden. Skillnaderna i smak är inte alltid så stora, men ett par sticker ut ordentligt när Köket blindtestade några olika sorter. Priset är inte med i testet.
1. Milbona
1,5 % fett. Väldigt vanlig, neutral smak, något för gräddig tyckte en testdeltagare. Söt med liten lätt botten av sälta var ett annat omdöme.
2. Åsens lantmjölk
Fetthalt 1,7-1,9 procent.
Söt, lätt smak, mindre fyllig, men rund smak. Rotsak var en association. Svag doft.
3. Gefleorten
1,5 % fett.
Vanlig, mjuk smak. Mellanmjölk? Något mindre fyllig. Inte mycket lukt. Lite sträv efteråt.
4. Arla
1,5 % fett.
Mycket neutral, rund mjölksmak. Lite jolmig. Luktar knappt alls. Aningen söt.
5. Klöver (högpastöriserad)
1,5 % fett.
En av de sorter som väckte mest reaktioner. Fet och gräddig var alla överens om. Nötig tyckte en testdeltagare, färre smaknyanser än övriga sorter, smakar ko, sa andra.
6. Änglamark
1,5 % fett.
Tunn och aningen tråkig tyckte flera testdeltagare. Lite sur och sträv eftersmak var två olika omdömen.
7. Järna
Fetthalt 3,8-4,3 procent. En annan sort som stack ut, kanske på grund av högre fetthalt - som också känns i gräddig, stark smak. Frisk, gräsig och syrlig. Doftar mycket.
8. Arla Ekologisk
1,5% fett. Söt. Lite märklig smak och eftersmak - klöver föreslog en testdeltagare. Aningen unken eller jolmig. Tråkig var ett ord som dök upp.
Laktosfritt
Köketredaktionen återkommer om laktosfria mjölksorter. Eftersom det är svårt att jämföra med mjölk med högre laktoshalt bör dessa testas separat.
Nya dryckesvanor i mellanmjölkens land
Tack vare de nya lokala mjölksorterna, öppnas dryckens smakspektrum för oss. Ajöss standardisering och mellanmjölkens land. Mjölk är inte längre bara mjölk.
Läs mer
Köketredaktionen