Energidryck får åldersgräns

Från och med imorgon införs en åldersgräns på 15 år för den som vill handla energidrycker - i alla fall på Pressbyrån och Seven-eleven. ”Vi har påverkats av debatten”, säger Pressbyråns marknadschef till SvD.se.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Energidrycker används för att snabbt höja energinivån i kroppen vid till exempel trötthet eller träning. Men det används också som berusningsmedel bland ungdomar – ett beteende som uppmärksammats av oroliga föräldrar men även av Pressbyrån och Seven-eleven som från och med imorgon inför en åldersgräns på 15 år i hela landet.

– Vi har förstått att det finns ungdomar som överkonsumerar energidrycker. Det vill inte vi medverka till och därför inför vi åldersgränsen, säger Marietta Kristenson, marknadschef på Pressbyrån till SvD.se.

Åldergränsen införs även på Seven-eleven eftersom butikerna ägs av samma kedja.

Livsmedelsverket avråder sedan 2007 från att använda energidrycker som törstsläckare och som vätskeersättning vid fysisk ansträngning. Man skriver även att de är olämpliga att kombinera med alkohol. Men trots rapporter om dödsfall i samband med intag av energidrycker finns det fortfarande inget som pekar på att så är fallet, enligt Livsmedelsverket.

För barn kan dock en överkonsumtion vara skadlig med tanke på de höga halterna av både socker och koffein.

Staffan Sparring, överläkare på beroendemottagningen Maria Ungdom, tycker att åldersgränsen är ett bra initiativ.

– Man kan föreställa sig energidryckerna som en inkörsport till alkoholen, på många klubbar och restauranger dricker man ju till exempel vodka och Red bull. Därför är det inte orimligt med en 15-årsgräns, säger han till SvD.se.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons