Megafonen vill skapa förändring
FRUSTRATION När bilarna brann i förorten Husby i våras kritiserades den lokala rörelsen Megafonen för att inte fördöma kravallerna. Men det viktigaste är att försöka se vad som låg bakom händelserna, menar Melody Farshin och Rami Al-Khamisi i Megafonen.
Regnmolnen hänger tunga över himlen och vindarna är varma. Husby slumrar och det för dagen mest spektakulära på torget är de klarröda vattenmelonklyftorna utanför den lokala mataffären. För några månader sedan, från samma förort, kablades det ut bilder världen över av bilar i brand, horder av kravallutrustade poliser och journalister i självlysande pressvästar. Uppmärksamheten riktades också mot Megafonen, den rörelse av framförallt unga som startade 2008 och som Idagsidan skrev om förra hösten.
–Vi förstod att vi skulle hamna i centrum och att många skulle undra vilka vi var. Om man fokuserar på strukturella problem får man kritik. Och vi gjorde det i en tid då folk i Sverige var rädda och oroliga, säger Rami Al-Khamisi, en av grundarna till Megafonen.