ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Boris Johnson vill banta BBC

PODD | 17 februari. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras public service. Lyssna direkt här.

Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras public service.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill banta BBC rejält och dieten beskrivs just nu som ett krig mellan premiärministern och bolaget. En av de uppgifter som cirkulerar är att regeringen vill göra om BBC så att det blir som Netflix: ett medlemsabonnemang istället för en obligatorisk licensavgift.

Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson har beskrivit BBC som public service-bolagens public service-bolag. Sedan starten 1932 har BBC varit själva sinnebilden för allt som Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion har velat vara. 

Men det är ingen nätt institution: BBC har 35.000 medarbetare. "Det hela behöver en rejäl beskärning." säger en uppgiftslämnare till Sunday Times nu och pekar på att BBC har hundratals radiokanaler och en massiv webbsajt.

Men varför vill Boris Johnson banta ner BBC, och vad finns det för paralleller till den svenska diskussionen om public service? Ledarsidans Lydia Wålsten och Olof Ehrenkrona diskuterar med Storbritannien-kännaren James Savage, grundare av tidningen The Local och Carl-Vincent Reimers som arbetar på Näringslivets Medieinstitut, en mediebevakningstjänst som finansieras av Svenskt Näringsliv.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com