ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

ÅlevangelietUnderbar bok om mystiska ålen – och om oss

En ålfiskares fångst utanför Maglehem, Kristianstads kommun.
En ålfiskares fångst utanför Maglehem, Kristianstads kommun. Foto: Emil Langvad/TT

Ålen slingrar sig genom vår historia, svår att greppa med såväl händerna som tanken. Om det mystiska djuret har Patrik Svensson skrivit en underbar bok – som kanske mest av allt handlar om oss själva.

Emi-Simone Zawall
Publicerad
Annons

Så länge människan intresserat sig för sin kunskap om världen, har ålen framstått som den halaste av varelser. Det dröjde närmare tvåtusen år innan man lyckades fastställa att ålen faktiskt var en fisk som lekte och fortplantade sig som alla andra fiskar, och det är fortfarande en hel del man inte vet om den.

Man vet till exempel inte hur gammal en ål kan bli eller varför alla ålar som simmar omkring i Europas sjöar och vattendrag varken kan eller vill fortplanta sig någon annanstans på jorden än i den stora och långsamma vattenvirvel i norra Atlanten som kallas Sargassohavet. Man vet inte vad det är i en åls liv som avgör när det är dags för den långa färden tillbaka till ursprungsplatsen och hur den egentligen hittar dit. Och varför har man aldrig lyckats påträffa en enda fullvuxen ål i Sargassohavet – bara ållarver? Man vet inte. Ålen glider ständigt ur människans händer.

Laddar…