Karin Boyes okända flickvän får en egen pjäs

Äkta paret Helena Sandström Cruz  (t v) och Isabel Cruz Liljegren står för regi respektive manus till  ”Nakna som foster och gudar” som får urpremiär på Folkteatern i Göteborg.
Äkta paret Helena Sandström Cruz (t v) och Isabel Cruz Liljegren står för regi respektive manus till ”Nakna som foster och gudar” som får urpremiär på Folkteatern i Göteborg. Foto: Filip Häggblom/Riksteatern

Det är dags att ge Margot Hanel upprättelse. Det menar Helena Sandström Cruz som sätter upp en nyskriven pjäs om Karin Boyes okända sambo, en ung judisk flykting som blev sviken i kärlek.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

Natten till den 24 april 1941 tar författaren Karin Boye sitt liv i Alingsås med en överdos sömnpiller. Det tar nära fyra dygn att hitta kroppen. I en lägenhet på Skeppargatan i Stockholm väntar samtidigt hennes unga käresta Margot Hanel. Den tolv år yngre familjeflickan från Berlin har ingen aning om vad som har hänt, mer än att hennes livspartner är försvunnen och efterlyst i radio.

Den nyskrivna pjäsen ”Nakna som foster och gudar” är döpt efter en rad ur en av Karin Boyes mindre kända dikter, ”Vällust”, som ingår i diktsamlingen ”De sju dödssynderna”. Pjästiteln fångar något av den melodramatiska tragedi som regissören Helena Sandström Cruz och dramatikern Isabel Cruz Liljegren vill gestalta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons