Ska företagen betala för totalförsvaret?

PODD | 3 december. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras försvarspolitik. Lyssna direkt här.

Publicerad
Annons

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras försvarspolitik och totalförsvaret, och mer specifikt företagens och näringslivets roll i försvaret av Sverige.

Det här är ständigt aktuella ämnen, men särskilt de senaste åren när man sett ett försämrat säkerhetspolitiskt läge med ryska aggressioner i vårt närområde, Kinas ökade intressen i Europa och mer av hybridkrigföring och gråzonsproblematik.

Efter ett antal år av tro på att det inte finns något militärt hot mot Sverige, och följaktligen nedmontering av vår försvarsförmåga, så verkar det som att landet och politiken har börjat vakna åtminstone så till den grad att flera partier har som ambition att upprusta försvaret och stärka vår förmåga. 

Regeringen har fastslagit att en av de viktigaste prioriteringarna de kommande åren är att säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret. Och en del i det här är den utredning om näringslivets roll inom totalförsvaret som i går överlämnades till regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist om just detta. 

Hur är förmågan i totalförsvaret? Vilka problem finns? Vad har näringslivet för roll? Och vem ska betala? Catarina Kärkkäinen diskuterar tillsammans med Patrik Asplund, som är huvudsekreterare på utredningen om totalförsvarets försörjningstrygghet, Fredrik Bynander, docent i statsvetenskap, och bland mycket annat chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet och Karl Lallerstedt, som är ansvarig för säkerhetspolicyfrågor vid Svenskt Näringsliv.

Ledarredaktionen on acastembed.acast.com
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons