Därför bär Persbrandts kung duschad kashmir

Mikael Persbrandt krönt på en gödselhög – en galen Kung Lear eller Rickard III. Han bär kashmirrock med gulddetaljer som signalerar hög status. De nerviga, röda broderierna på kragen skvallrar om rollkaraktärens inre vanvett.
Mikael Persbrandt krönt på en gödselhög – en galen Kung Lear eller Rickard III. Han bär kashmirrock med gulddetaljer som signalerar hög status. De nerviga, röda broderierna på kragen skvallrar om rollkaraktärens inre vanvett. Foto: Magnus Länje

Mikael Persbrandt som galen kung, Evin Ahmad som svartsynt Hamlet – kostymskaparen Nina Sandström och fotografen Magnus Länje skildrar i en ny utställning hur man bygger upp en roll med hjälp av kostymen.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

– Det här är en hyllning till scenkonsten! Jag älskar mitt jobb och jag märker att folk är väldigt intresserade av hur man skapar en rollkaraktär, hela processen från manusläsning och rollanalys till skisser och samarbetet med skådespelarna och teaterns skrädderi.

Nina Sandström har i drygt 30 år arbetat med film, teater, dans och opera. De senaste tio åren har hon ritat kostymer till en rad nytolkningar av Ingmar Bergmans verk och tilldelades 2017 kunglig medalj för sina framstående insatser som kostymdesigner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons