”Skriande behov – ändå stoppas ny skola”

Fallet i Täby är dessvärre inte unikt, Skolinspektionen har gett flera avslag med liknande motiveringar till seriösa aktörer under det senaste året, skriver debattörerna.
Fallet i Täby är dessvärre inte unikt, Skolinspektionen har gett flera avslag med liknande motiveringar till seriösa aktörer under det senaste året, skriver debattörerna. Foto: Berit Roald/TT

Skolinspektionens beslut att stoppa starten av en ny gymnasieskola i Täby är anmärkningsvärt, för att inte säga verklighetsfrånvänt. Det skriver kommunpolitiker från M, L och S i Stockholmsregionen.

Publicerad
Annons

Nyligen avslog Skolinspektionen en ansökan att starta en ny gymnasieskola i Täby, trots att det finns ett skriande behov av fler gymnasieplatser i länet och trots att Täby kommun ställde sig positiv till etableringen av den nya skolan. Skälet till avslaget var att Skolinspektionen anser att Täby kommun redan har tillräckligt många gymnasieplatser i förhållande till antalet ungdomar i gymnasieåldern. Det visar att Skolinspektionen har missat två avgörande förutsättningar: Det ena är att det behövs 22 000 nya gymnasieplatser till år 2027 för att möta de växande elevkullarna i Stockholms län. Det andra är att kommungränserna inte styr elevernas val av gymnasieskola.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons