Grevinnan, rebellen modeoraklet, stamgästen – och hon som höll de döende i handen. Att Lotta Lewenhaupts liv har skiftat karaktär är tydligt i hennes memoarer ”Av egen kraft”.
Grevinnan, rebellen modeoraklet, stamgästen – och hon som höll de döende i handen. Att Lotta Lewenhaupts liv har skiftat karaktär är tydligt i hennes memoarer ”Av egen kraft”. Foto: Malin Hoelstad

Lotta Lewenhaupt: ”Hela adelskapet är jättefånigt”

Lotta Lewenhaupt växte upp i en adelsfamilj på fall, där husen var för stora, inkomsterna för små, klänningarna var ärvda och pappan sjuk i cancer. Nu gör modejournalisten upp med sitt efternamn och sin uppväxt i en memoarbok. SvD:s Clara Block Hahne har mött henne.

Clara Block Hane
Publicerad

Under 1980-talet var modeintresserade människor i Sverige svältfödda. Bodde man inte nära ett presscenter med internationella tidningar fick man hålla till godo med ”Det allra senaste”, kolumnen längst bak i Damernas Värld där Lotta Lewenhaupt rapporterade om modets senaste trender. Sidan var en sorts trailer för nästa nummer. Underförstått: i resten av tidningen har ni sett vad som gäller nu, men här finns framtiden.

Själv var Lotta Lewenhaupt elegant, världsvan och avslappnad, en fläkt av något större. Enligt tidningens egna undersökningar läste 98 procent ”Det allra senaste” och modeprofiler som Pär Engsheden, Lars Wallin och Martina Bonnier har vittnat om hur mycket sidan betydde för deras tidiga modeintresse.