Ny rapport: Klansamhällen – ett hot mot demokratin

I oktober 2017 skottskadades en yngling i Rinkeby, Stockholm. Skjutningen antogs ha kopplingar till en grupp unga män som ska fungera som en dödspatrull.
I oktober 2017 skottskadades en yngling i Rinkeby, Stockholm. Skjutningen antogs ha kopplingar till en grupp unga män som ska fungera som en dödspatrull. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Inofficiella rättegångar, livrädda vittnen och klanledare som medlar i konflikter. Så kallade parallellsamhällen utgör ett av flera allvarliga hot mot lokalsamhället enligt en ny rapport från Försvarshögskolan.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Skjutningar och sprängningar har blivit allt vanligare, bara i helgen inträffade flera skottlossningar runt om i landet. Men det är inte bara de som är måltavla för våld och hot och deras anhöriga som drabbas. Även lokalsamhällen skakas om när allvarlig brottslighet inträffar gång på gång.

I en ny rapport från Försvarshögskolan, FHS, samlas ett flertal forskare för att få en närmare förståelse för hur samhället påverkas på lokal nivå när kriminella grupperingar, högerextrema och skuggsamhällen sätter agendan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons