ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ny rapport: Klansamhällen – ett hot mot demokratin

I oktober 2017 skottskadades en yngling i Rinkeby, Stockholm. Skjutningen antogs ha kopplingar till en grupp unga män som ska fungera som en dödspatrull.
I oktober 2017 skottskadades en yngling i Rinkeby, Stockholm. Skjutningen antogs ha kopplingar till en grupp unga män som ska fungera som en dödspatrull. Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Inofficiella rättegångar, livrädda vittnen och klanledare som medlar i konflikter. Så kallade parallellsamhällen utgör ett av flera allvarliga hot mot lokalsamhället enligt en ny rapport från Försvarshögskolan.

Jani Sallinen
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Skjutningar och sprängningar har blivit allt vanligare, bara i helgen inträffade flera skottlossningar runt om i landet. Men det är inte bara de som är måltavla för våld och hot och deras anhöriga som drabbas. Även lokalsamhällen skakas om när allvarlig brottslighet inträffar gång på gång.

I en ny rapport från Försvarshögskolan, FHS, samlas ett flertal forskare för att få en närmare förståelse för hur samhället påverkas på lokal nivå när kriminella grupperingar, högerextrema och skuggsamhällen sätter agendan.

Laddar…