Kam effektivast mot löss visar ny studie
På Lännersta skola i Nacka, liksom på många andra skolor, har lössen blivit en del av vardagen. Läkare rekommenderar ofta kemiska medel, men nya rön visar att lössen kan bli resistenta och att den gamla luskammen fortfarande är ett viktigt redskap i kampen mot smittan. På Lännersta skola i Nacka, liksom på många andra skolor, har lössen blivit en del av vardagen. Läkare rekommenderar ofta kemiska medel, men nya rön visar att lössen kan bli resistenta och att den gamla luskammen fortfarande är ett viktigt redskap i kampen mot smittan.
Storlek: 1,5-3 mm.
Förekomst: Över hela världen.
Föda: Äter sig mätt på blod 5 gånger/dag.
Spridning: Huvud- huvudkontakt. Sprids till exempel med kammar, borstar och mössor.
Förökning: Lägger 8 ägg/dag.
Drabbade: Cirka 100 000 svenskar får huvudlöss/år.
0 Huvudlusen äter blod
I Sverige säljs 100 000 behandlingar lusmedel varje år. Men inget medel dödar alla ägg och därför rekommenderas en ny behandling efter åtta dagar.
En studie publicerad i British Medical Journal jämförde de vanligaste receptfria produkterna med en vidareutvecklad teknik av luskamning på vått hår där kamningen visade sig vara fyra gånger effektivare.
– Det är en intressant metod som skulle kunna testas i Sverige, säger Lars Lundqvist, docent i systematisk zoologi vid Lunds Universitet.