Masslakt av svin drabbar fattiga

Svininfluensan har inte nått Egypten, men myndigheterna har ändå beordrat masslakt av alla landets grisar. Det har lett till oroligheter mellan kravallpolis och svinuppfödare. Panikåtgärderna drabbar främst fattiga, koptiska sophämtare som är beroende av svinuppfödningen för sin utkomst.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

I Egypten har inte något fall av svininfluensa rapporterats. Men däremot har myndigheternas beslut att alla landets uppskattningsvis 300 000 grisar ska slaktas lett till kravaller och sammandrabbningar mellan polis och svinuppfödare i fattiga områden. Minst tolv personer har skadats, däribland sju poliser, och elva greps under sammandrabbningar i slumområdena i Manishyet Nasser utanför Kairo, när svinuppfödare försökte hindra att deras djur skulle samlas in för avlivning.

Eftersom det är kristna kopter som föder upp grisar i Egypten har de drakoniska åtgärderna lett till ökade religiösa spänningar. Majoriteten i Egypten är sunnimuslimer och kristna kopter tros utgöra minst 10 procent av befolkningen. Siffran är dock osäker och många hävdar att kopterna är långt fler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons