Rolf Gustavsson:EU-tanken som till och med Macron motarbetar

Rolf Gustavsson
En kvinna passerar valaffischer inför valet till EU-parlamentet i Marseille i södra Frankrike.
En kvinna passerar valaffischer inför valet till EU-parlamentet i Marseille i södra Frankrike. Foto: Claude Paris/TT

Mitt största problem med valet till EU-parlamentet är hur dess betydelse så kraftigt överdrivits i den uppskruvade agitationen runt om i Europa. Sannolikt avspeglar valresultatet i huvudsak dagens opinionsläge i medlemsländerna, men det är inte mandatfördelningen i EU-parlamentet som avgör Europas öde.

Publicerad
Emmanuel Macron följer de Gaulles linje.

Emmanuel Macron följer de Gaulles linje.

Foto: AP
Annons

Den skarpsinnige italienska analytikern Stefano Folli skrev i La Repubblica häromdagen att detta val liknar första halvleken i en fotbollsmatch. Den andra halvleken utspelas i de nationella parlamentsvalen vars resultat bestämmer underlaget för regeringsbildningarna. I synnerhet som regeringarna runt om i EU för närvarande består av bräckliga koalitioner är de nationella valen helt avgörande också för hur framtiden för EU gestaltas.

Fortfarande är stats- och regeringscheferna EU:s herrar. I förhållande till dem är ledamöterna i EU-parlamentet i det närmaste helt maktlösa. EU är inte organiserat som en parlamentarisk demokrati. Ledamöterna i EU-parlamentet kan i första hand använda sin plattform för att agitera och bilda opinion, men om de långsiktigt vill påverka politiken måste de börja på hemmaplan. En genuin Europapolitik förutsätter också att de politiska partierna ständigt håller diskussionen om Europa levande i inrikespolitiken, inte bara något förstrött under några veckor vart femte år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons