RecensionTv-serier

KalifatDet gnistrar om SVT:s IS-thriller

Gizem Erdogan som Pervin.
Gizem Erdogan som Pervin. Foto: SVT

Vreden vibrerar i ”Kalifat”. En småsmutsigt filmad thrillerserie – handkameran som sällan vilar skänker berättelsen en orolig energi – om radikalisering och svenskar som ansluter sig till IS.

Publicerad
Aliette Opheim som Fatima.

Aliette Opheim som Fatima.

Foto: SVT
SVT
Foto: SVT
Yussra El Abdouni som  Lisha, Nora Rios som Sulle och Amanda Sohrabi som Kerima.

Yussra El Abdouni som  Lisha, Nora Rios som Sulle och Amanda Sohrabi som Kerima.

Foto: SVT
Annons

Det är lätt att föreställa sig en hyfsat lång ledtid när det gäller en tv-serie från ax till limpa. I fallet ”Kalifat” resulterar det i en smula dålig timing; den anländer till svenska skärmar av olika slag nu, i ett läge när IS är försvagat och förpassat till underjordisk dvala i väntan på att det geopolitiska maktspelet ska producera gynnsammare villkor. Nu är det i stället kalifatets dödsfiender i form av ärelösa avfällingar, mer förhatliga än några judar eller kristna, som regerar över de ökenområden som skulle utgöra den islamiska staten.

Bashar al-Assad lyckas, som det ser ut, klamra sig fast vid makten i Syrien och utplånar kvarvarande rebeller med handfast rysk assistans. I Irak är det shiitiska miliser med stöd från Iran som håller regeringen under armarna och fördriver civila sunniter med stor entusiasm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons