Teatern tar strupgrepp på äldrevårdens kris

Anna-Maria Käll i rollen som utslitet före detta hemtjänstbiträde, boende i ett pannrum.
Anna-Maria Käll i rollen som utslitet före detta hemtjänstbiträde, boende i ett pannrum. Foto: Henrik Dahl

Vem ska vårda oss när vi blir gamla? Teater Tribunalens poddteater tar upp ett brännhett ämne i coronapandemins spår: äldrevården och vår syn på vilka jobb som är viktiga att satsa på.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Trots allt – pandemier, dödstal och nedstängningar – existerar teaterscener som inte bara spelar utan också förhåller sig till covid-19. Teater Tribunalen sänder nu via podcast ”Att malas ner”: en tredelad teaterföljetong som mycket väl kan användas för att förstå varför det gick så illa, och varför viruset tog sig in på vårdhem och äldreboenden.

Jan Käll har skrivit en text om en kvinna som arbetat inom äldrevården hela sitt liv men som en dag skadar ryggen. Försäkringskassan tycker att hon kan arbeta ändå, ta ett kontorsjobb exempelvis. Vilket inte visar sig vara så lätt som det låter. Hon hamnar mellan stolar, förlorar sitt hem och socialt stöd. Nu har hon hittat ett pannrum där hon bor. Hon är en av dessa som samlar tomburkar, eller tigger. Stycket utvecklar sig till ett gisslandrama. Liksom samhället låtit denna kvinna malas ner, vill hon bokstavligen mala ner någon annan. Hon skaffar sig en maltkvarn och ett lämpligt offer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons