”Nöjer sig Ryssland med Krim?”

Med Nationella säkerhetsstrategins och Militärdoktrinens synsätt som grund är Vladimir Putins agerande gentemot utvecklingen i Ukraina rationellt, skriver Christian Allerman.
Med Nationella säkerhetsstrategins och Militärdoktrinens synsätt som grund är Vladimir Putins agerande gentemot utvecklingen i Ukraina rationellt, skriver Christian Allerman. Foto: Ria Novosti/Reuters

Efter att ha följt Rysslands utveckling i femton år, varav fem som boende i Ryssland, är min slutsats att Vladimir Putins agerande mot Ukraina, från rysk synpunkt sett, är rationellt. Ryssland har internt skapat en legal bas för annekteringen av Krim, nämligen den Nationella säkerhetsstrategin och Militärdoktrinen. Det skriver Christian Allerman.

Publicerad
Annons

Händelseutvecklingen i Ukraina går nu fort och förvånar omvärlden. Väst ser generellt positivt på att en korrupt regim faller i en ny folklig ukrainsk revolution. Från Kremls horisont ser makten med bävan på vad konsekvenserna kan bli för Ryssland av en utbred­ning av västerländska ”dekadenta” värderingar och västlig syn på mänskliga fri- och rättigheter in i ­ryska grannländer. Länder som i Ryssland ­benämns ”det nära utlandet”. Kreml har under två decennier med stort ogillande betraktat hur både EU och Nato utvidgats till att omfatta det forna östblockets länder och vissa av den forna Sovjet­unionens delrepubliker. Denna utvidgning ser Ryssland som ett svek av väst mot ett uppfattat ­givet löfte att inte utvidga Nato österut.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons