ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Långt kvar till målet med antalet coronatester

PCR-platta avsedd för test av coronaprover. Arkivbild.
PCR-platta avsedd för test av coronaprover. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet personer som provtagits för covid-19 ökade något under förra veckan. Men det är ännu långt kvar till regeringens mål om 100 000 prover i veckan.

TT
Publicerad

Antalet provtagna för pågående infektion med det nya coronaviruset ökade något förra veckan till knappt 32 700, från cirka 29 000 veckan innan, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Regionerna är därmed fortfarande långt ifrån att nå målet om 100 000 prover i veckan.

Klockan 12.30 på tisdagen ska socialminister Lena Hallengren hålla en pressträff om tester för covid-19. Även Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, samt Harriet Wallberg, testkoordinator ska medverka.

Hallengren har vid flera tillfällen påtalat att testtakten måste öka ute i regionerna. Regeringens ambition har varit att man i mitten av maj skulle vara uppe i 100 000 prover i veckan. Men det målet har man inte lyckats nå. Nyligen utsågs fysiologiprofessorn Harriet Wallberg till regeringens testkoordinator i arbetet med att utöka provtagningen i Sverige och öka takten.

De senaste dagarna har fokus legat på att regionerna måste börja provta anställda inom andra samhällsviktiga yrken än vården och omsorgen. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan det handla om personer med nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som exempelvis drift av elnät eller telekommunikation, samt anställda inom yrken som utgör ett viktigt stöd till sjukvården. Det kan också vara personer som möter mycket människor i jobbet, exempelvis kriminalvårdare eller personer på Migrationsverkets förvar.

Testkapaciteten för att genomföra 100 000 prover i veckan finns, har testkoordinatorn Harriet Wallberg tidigare sagt till SvD.

Utmaningen nu har varit att kartlägga var det kan finnas flaskhalsar och svårigheter för att se hur dessa kan rundas så att testkapaciteten kan utnyttjas.

– Det fanns ju en tid när vi inte hade tillräckligt med testmaterial och analyskapacitet. Nu har vi det. Där är inte flaskhalsen, det vet vi. Sedan om det handlar om ekonomi, logistik eller transporter av prover eller något annat, det kan jag inte svara på i dag, sade Wallberg då.