Biobesökare kan fastna på film

Bråk, avbrutna föreställningar och minskande publik. SF Bio ser situationen i Malmö som så alarmerande att man vill kamerabevaka biobesökarna.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Trots att SF Bio har stött på patrull och hittills nekats tillstånd för övervakningskameror, ansöker biojätten åter om att få kameraövervaka biobesökare.
Denna gång vill SF Bio att länsstyrelsen i Skåne ska tillåta 13 kameror på de två SF-biograferna Filmstaden och Royal i Malmö.
Därmed kommer biobesökarna att filmas när de köper biljetter i kassorna och från kontroll- och personalrum kan vakter och personal se i tv-monitorer vilka som passerar ut och in i biografen.
– Det här är inget generellt behov på svenska biografer, men i just Malmö har vi eskalerande problem med bråk, rån och hot. Bland annat har gäng gått in i salongerna och satt sig felvända för att störa och kasta saker på övrig publik, säger Steve Södergren som är chef för SF-biograferna.

Redan 2003 begärde SF Bio att få kameraövervaka Filmstaden Sergel, Söder och Kista galleria samt Rigoletto i Stockholm men fick då nej.
– Det är särskilt känsligt att övervaka vad som kallas rekreationsområden, dit vi räknar biografer. Vi menade att SF Bio först borde pröva andra sätt att komma till rätta med sina problem, berättar Issa Habil, länsassessor vid länsstyrelsen i Stockholm.
Även Filmstaden i Göteborg skulle SF Bio kameraövervaka för två år sedan och i motsats till i Stockholm sa länsstyrelsen i Västra Götaland ja. Justiekanslern (JK) överklagade dock och fick rätt, varefter SF Bio inte drev kamerakraven vidare.
– Hotbilden i Göteborg ansågs inte vara så stor att kammarrätten ville bortse från biobesökarnas integritetsskydd, konstaterar Steve Södergren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons