ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Han vill vara i dina tankar

MANIPULATÖR. Han kallar sig tankeläsare och fascinerar tv-tittarna med sin till synes magiska förmåga. Men Henrik Fexeus använder ingen svartkonst. Han klarar sig med psykologi och manipulation.

– Jag vill väcka folks kritiska tänkande, säger han.

Catharina Ingelman-Sundberg
Publicerad
Annons

Först och främst är det ögonen. De scannar av mig lite avvaktande. Att träffa en tankeläsare är som att gå en brottningsmatch med blickar där ansiktets 40 små finstämda muskler måste jobba för fullt. Vem är karln och vad tänker han, undrar man, samtidigt som hans ansiktsmuskulatur i sin tur tydligt signalerar: kära du, här är det du som står under lupp.

Tankeläsaren och den psykologiske manipulatören Henrik Fexeus har gjort sig känd för att kunna avslöja tankar. Med goda kunskaper i psykologi och kroppsspråk har han i tv-programmet Hjärnstorm visat upp olika människors sätt att vara. Liksom världsfotografen Lennart Nilsson åskådliggör människan i alla sina konkreta smådelar, tar Henrik Fexeus istället hand om det mänskliga psyket. Genom tester och experiment gör han det osynliga synligt, och kan exponera våra mänskliga beteenden. Ett intresse han har haft ända sedan barndomen.

Laddar…