”Sätt hellre fokus på hur vi äter än vad vi äter”

”För fransmän är inte ätande en ensamaktivitet. Det är kanske en nyckel i beteendet som minskar risken för överätande och viktökning. När man är i grupp äter man mindre”, säger den franske sociologiprofessorn Claude Fischler.
”För fransmän är inte ätande en ensamaktivitet. Det är kanske en nyckel i beteendet som minskar risken för överätande och viktökning. När man är i grupp äter man mindre”, säger den franske sociologiprofessorn Claude Fischler. Foto: Carl Bredberg

En är vegan, en önskar sig LCHF-kost, den tredje vill inte äta gluten. Att bjuda på en gemensam middag kräver allt oftare anpassning till flera olika dieter.
– Individens rätt att välja är ännu tydligare i länder med protestantiska rötter, säger den franske sociologiprofessorn Claude Fischler.

Publicerad
Annons

”Nej tack, jag äter inte rött kött”. ”Nej tack, jag äter inget med vitt mjöl och socker i”. ”Nej tack, jag är vegetarian”. Våra matval blir allt mer individuella. Några vill förbättra sin hälsa, andra vill rädda världen med sina matval. Många tål inte olika ämnen i maten.

Det finns flera goda skäl att välja bort mat, men det får också sociala konsekvenser. En så central sak i livet som en måltid som alla delar med glädje har blivit svårare att genomföra. Symboliken i att sitta ned tillsammans runt ett bord och äta samma mat betyder mycket mer än vi tror i vårt individualistiska 2010-tal, menar den franske sociologiprofessorn Claude Fischler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons