”Närmar oss 3 000 avlidna – ett förskräckligt stort tal”

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall och statsepidemiolog Anders Tegnell.
Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall och statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tre av fyra personer över 70 år som har dött i covid-19 hade någon form av äldreomsorg. Sammanlagt 2 941 personer med sjukdomen har nu dött i Sverige.

– Ett förskräckligt stort tal, säger Anders Tegnell.

John Falkirk
Uppdaterad
Publicerad
Annons

På onsdagens presskonferens berättade statsepidemiolog Anders Tegnell att 2 941 personer med covid-19 har dött i Sverige. 24 000 personer har bekräftats smittade och drygt 1 600 har intensivvårdats.

– Vi närmar oss 3 000 avlidna, vilket är ett förskräckligt stort tal, säger Anders Tegnell.

Socialstyrelsen presenterade även ny statistik över situationen inom äldreomsorgen. Enligt myndigheten har tre av fyra personer över 70 år som avlidit i covid-19 haft någon form av omsorg. Hälften har bott på särskilda boenden och 27 procent hade hemtjänst.

– Detta pekar på vikten av att förebygga smitta på boenden och inom hemtjänsten, säger Henrik Lysell, enhetschef på Socialstyrelsen.

Anders Tegnell uppfattar att en bärande orsak till Sveriges höga dödstal är att äldrevården blivit så hårt drabbad. När SvD talade med honom förra veckan sade han att sjukdomen sannolikt letat sig in på många boenden via personalen.

Men trots det har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen inte infört några nya, konkreta krav för anställda inom äldreomsorgen. Personal ska stanna hemma om de känner sig sjuka, och Folkhälsomyndigheten uppger att vårdgivare kan se till att äldrepersonalen har ett begränsat antal brukare.

Annons
Annons

Enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, är kraven på vårdhygien striktare för de som jobbar inom omsorgen. Socialstyrelsen rekommenderar bland annat att omsorgspersonal ska desinficera händerna före och efter kontakt med brukare.

– Vi har tagit fram utbildningar. När vi talar om vårdhygien så handlar det inte bara om att tvätta händerna i 20 sekunder. Det handlar om rutiner när man går in och ut till patienter, säger hon till SvD.

Varför gör ni inte mer?

– Vi tror på de åtgärder som är vidtagna och att kanske trycka på dem ännu mer. Det handlar i grunden om basala vårdprinciper, att stoppa spridning och att inte jobba när man är sjuk. Sedan har vi också kommit med stöd för arbetssätt.

Anställda inom äldrevården kan ofta ha otrygga anställningar och kan, enligt Anders Tegnell, av ekonomiska skäl ibland ha svårt att stanna hemma från jobbet. Enligt Johanna Sandwall är det arbetsgivarnas ansvar att se till att anställda stannar hemma om de är sjuka.

Sandwall påpekar också att det är huvudmännen och vårdgivarna som har ansvar för att smittan inte sprids inom omsorgen.

– Regionerna är autonoma. De och kommunerna är arbetsgivare och bedriver vården. Socialstyrelsen är ingen tillsynsmyndighet. Vi har en kunskapsstyrande roll och kommer med rekommendationer, samordningsstöd och kunskap.

Om en kommun uppger att de har följt era rekommendationer och att smittan ändå spred sig på ett äldreboende– vem bär då ansvaret?

– Det som finns i lag och föreskrift är krav. Sedan måste man ta till sig bästa möjliga kunskap. Det som vi levererar kanske bara är en del av kakan. Ansvaret ligger där det ligger, säger Johanna Sandwall.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten uppger att de kommer med en fördjupad analys av situationen inom äldrevården senare i veckan.

Under onsdagen rapporterade flera medier om att forskare i USA upptäckt en muterad form av coronaviruset som gör det mer smittsamt. Expressen frågade Tegnell om forskarrapporten på presskonferensen.

– Det ser ut som att viruset kan uttrycka vissa delar av sitt genetiska material på olika sätt och det finns en variant som spridit sig mer. Men om det är en klassisk mutation kan de lärde tvista om.

På presskonferensen framkom även att ett litet barn har kommit med i dödsstatistiken för covid-19, men Folkhälsomyndigheten har ännu inte fastställt om det är viruset som är dödsorsaken.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons