Ekonomisk kris hotar vården: ”Går mot istid”

När coronakrisen är över och sjukvården ska återgå till normala rutiner finns stor risk för längre vårdköer.
När coronakrisen är över och sjukvården ska återgå till normala rutiner finns stor risk för längre vårdköer. Foto: Mikael Fritzon/TT

Beslutet att all planerad vård skjuts upp har förlängts till 31 augusti i Stockholm. Vårdkrisen innebär längre väntan på vård – och en ekonomisk kris om inte staten skjuter till mer pengar. ”Då går vi mot en istid i vården”, säger Stockholms sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Publicerad
Anna Starbrink (L).

Anna Starbrink (L).

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

I fredags förlängdes beslutet att skjuta upp all planerad vård till och med 31 augusti i Region Stockholm. Förutsättningen är att inga patienter far illa och blir allvarligt försämrade i sin sjukdom. I beslutet ingår också att lånet av personal från de privata vårdgivarna fortsätter över hela sommaren.

– Antalet som behöver sjukhusvård har gått ner lite men från en extremt hög nivå. Faran är inte över och vi kan inte slappna av utan måste hålla fortsatt fokus på pandemin. Det finns inget utrymme att börja beta av vårdskulden under sommaren, som alltid är en besvärlig period. Snarare kommer den byggas på under sommaren, säger Anna Starbrink.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons