ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

1794

Sätter fingret på stor svensk skamfläck

Författaren Niklas Natt och Dag  (född 1979) slog 2017 igenom stort med den historiska deckarromanen ”1793”. Nu kommer uppföljaren som även den utspelas i 1700-talsmiljö.
Författaren Niklas Natt och Dag (född 1979) slog 2017 igenom stort med den historiska deckarromanen ”1793”. Nu kommer uppföljaren som även den utspelas i 1700-talsmiljö. Foto: Thron Ullberg

I ”1794” gör Niklas Natt och Dag upp med en av Sveriges historiska skamfläckar – den svenska slavhandeln på Saint-Barthélemy. Men ibland beskrivs övervåldet med serietidningens estetik, tycker Kristoffer Leandoer.

Kristoffer Leandoer
Publicerad

Med ett omilt nackgrepp tog Niklas Natt och Dags debut ”1793” den historiska deckaren och slängde den från studiekammaren rätt ner i bårhusets blodigaste avloppsbrunn.

Trovärdig och effektivt berättad: med en stämma lika skrovlig som Fred Åkerströms återskapades ett Stockholm som luften gått ur efter mordet på Gustaf III; förmyndarregeringens och Reuterholms dystra huvudstad, där rosenskimrande förhoppningar surnat till aska.

Laddar…