ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Li Bennich-Björkman:

Så sätter historien sin prägel på dagens politik

Peter J Katzenstein får Skytteanska priset för ”sina bidrag till förståelsen av hur historia, kultur och normer formar såväl ekonomier som säkerhetspolitik, nationellt och globalt”.
Peter J Katzenstein får Skytteanska priset för ”sina bidrag till förståelsen av hur historia, kultur och normer formar såväl ekonomier som säkerhetspolitik, nationellt och globalt”. Foto: Dave Burbank/Cornell University

Relationerna mellan staten och marknaden ser olika ut i olika länder, och påverkas starkt av vilken ”resa” ett land har gjort och vilka trauman folket har genomlevt. Peter J Katzenstein, som har skrivit ett standardverk på området, tilldelas i år Skytteanska priset – ”statskunskapens Nobelpris”.

Li Bennich-Björkman
Publicerad

Viruset är detsamma, men de nationella reaktionerna på farsoten som sprider sig över världen och som nu hotar liv, hälsa och välstånd skiljer sig åt dramatiskt. ”Det som är sanning i Berlin och Jena är bara dåligt skämt i Heidelberg”, som Gustaf Fröding skaldade. Nonchalansen i Brasilien där president Bolsonaro talar om pandemin som en ”förkylning”, alarmismen i Litauen där allt stängs trots bara få smittade, självsvåldigheten i Ungern där Viktor Orbán utnyttjar situationen för att införa en diktatur som man bara kan hoppas blir tillfällig och Sverige där ministerstyre tvärtom fortsätter att vara ett grundlagsbrott. 

Laddar…
Mer från Startsidan