ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Ring mamma!Som åskådare mår man fysiskt dåligt

Med ”Ring mamma!” vill filmregissören Lisa Aschan gå på djupet med mammarelationer.
Med ”Ring mamma!” vill filmregissören Lisa Aschan gå på djupet med mammarelationer. Foto: Josef Persson

Försoning är ett ledord i Lisa Aschans nya dramakomedi. Denna gång går hon på djupet med en mor och dotter-relation. Resultatet blir skruvat och intressant. Bakgrundshistoria finns det däremot mindre av.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Generationsdrama, romcom och en gnutta buskis. Det är ett sätt att beskriva Lisa Aschans ”Ring mamma!”, en naturalistisk komedi om en knölig mor och dotter-relation. Huvudpersonen heter Niki, en måttligt engagerad gympalärare i 30-årsåldern som ligger med både sin massör och sin gifta kollega, knaprar sömntabletter och suktar efter en ungdomskärlek hon inte lyckats komma över.

De fasta punkterna i livet består av hennes tonåriga brorsdotter och en nygift bästis, medan relationerna med övriga familjen är ansträngda på gränsen till obefintliga, i synnerhet till mamman Sofia (Nina Gunke) där vartenda möte och samtal är en prövning. När två livsavgörande saker inträffar blir tankarna på försoning, eller i alla fall förståelse, plötsligt akuta, och det är i det spänningsfältet som ”Ring mamma!” trampar runt.

Laddar…