Forskare: Två timmars naturdos ger ökad hälsa

Foto: Emma-Sofia Olsson och TT

Det lugn som infinner sig när vi känner förundran framkallas ofta i naturen. Oro dämpas, koncentrations- och problem­lösnings­förmågan ökar, visar forskningen. Här är sju skäl till att ge dig ut.

Agneta Lagercrantz
Publicerad
Annons

När forskare mäter blodtryck, puls och halten stresshormoner visar det sig att vistelser utomhus ger större lugn än att vara i en stadsmiljö. Det kan till och med räcka med att lyssna på inspelad fågelsång eller titta på bilder med naturmotiv.

Naturen gav också störst förutsättningar att uppleva förundran jämfört med andra situationer, enligt en studie beskriven i ”Förundranseffekten” (Bonnier Fakta 2020). För personer med posttraumatisk stress sänkte naturupplevelser som väckte förundran deras nivåer av stress och oro med 20–30 procent. Förundran minskar nivåerna av kortisol och ökar mängden dopamin i kroppen. Upplevelser av förundran via enbart naturfilmer ger också perspektiv på tillvaron och kan dämpa spänningen i väntan på ett provsvar, visar en studie. Deltagarna rapporterade starkare positiva känslor och mindre oro än kontrollgruppen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons