Havfru och Zorn – 5 inlägg som Facebook stoppade

Naken hud, sexuella undertoner och hatmeddelanden – men inte meddelandena i sin ursprungliga form. Här är fem exempel på bilder som Facebook har stoppat.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Lilla sjöjungfrun, den lille havfrue, är inte bara titeln på den första Disneylångfilmen baserad på en skandinavisk saga. Där hon sitter som staty i Köpenhamn är hon dessutom alldeles för avklädd för Facebooks smak. När den socialdemokratiska politikern Mette Gjerskov skulle publicera en bild på det danska landmärket fick hon beskedet att den innehöll ”för mycket naken hud eller sexuella undertoner”. Efter att förbudet uppmärksammats ändrade sig Facebook, och lät henne publicera bilden på bronsstatyn från 1913.

När konstmuseet i Philadelphia ville marknadsföra sin utställning ”International Pop”, fokuserad på popkonsten mellan 1956 och 1972, valde man att göra det med den kvinnliga popkonstnären Evelyne Axells verk ”Ice Cream” från 1964. Men tji fick museet – annonsen stoppades av Facebook av samma skäl som bilden av den lilla sjöjungfrun. ”Verket är fortfarande provocerande och leder till konstruktiva debatter”, sade utställningens kurator Erica Battle till The New York Observer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons