Recension

Hemmets lugna vråLugn vrå – eller i själva verket en livsfarlig plats?

Kristian Lundberg (född 1966) har gett ut ett trettiotal böcker sedan debuten, flera av dem prisbelönta. Nu är han tillbaka med en ny diktsamling.
Kristian Lundberg (född 1966) har gett ut ett trettiotal böcker sedan debuten, flera av dem prisbelönta. Nu är han tillbaka med en ny diktsamling. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Är hemmet just en lugn vrå – eller är den i själva verket en livsfarlig plats? I sin nya diktsamling rör sig Kristian Lundberg på det mänskliga källarplanet, bland mörkervarelser som Josef Fritzl.

Publicerad
Annons

Titeln på Kristian Lundbergs nya diktsamling, ”I hemmets lugna vrå”, är både ironisk och bedräglig. Det vet alla, att den plats som ska vara den lugnaste, tryggaste för en människa ibland är den allra farligaste – särskilt för kvinnor och barn. Lundberg diktar också om det våld, fysiskt och psykiskt, som sker innanför hemmets väggar, men inte enbart. Han rör sig också bland våldsamma handlingar och utnyttjanden utanför bostäderna, men detta är inte heller blott dikter ur mörkret. Hemmet är inte bara hot utan också trygghet, ibland samtidigt.

I ”Hemmets lugna vrå” tar Kristian Lundberg med läsaren ner i hemmets underjordiska, hemliga rum: källaren. Det är mycket symboliskt, närmast övertydligt, med en plats som så automatiskt för tankarna till det undermedvetna; det fula och låga. Men greppet fungerar eftersom poeten inte bara arbetar med metaforen, utan därtill är mycket konkret. Josef Fritzl går som en skrämmande skepnad genom diktsamlingen, men dikterna leder även tanken till Natascha Kampuschs öde. Vi står i bokstavliga källare:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons