Byggbolag riskerar en halv miljon i straffavgift

Regeringen menar att klimatdeklarationen blir ett verktyg för att uppmuntra byggbranschen till tidiga beräkningar av klimatpåverkan.
Regeringen menar att klimatdeklarationen blir ett verktyg för att uppmuntra byggbranschen till tidiga beräkningar av klimatpåverkan. Foto: Tomas Oneborg

Från 2022 måste alla nya byggnader ha en klimatdeklaration. Regeringen går nu ut med förslaget som ska sporra byggbranschen till nya material och lägre utsläpp av växthusgaser. En straffavgift kan bli piska.

Publicerad
Bostadsminister Per Bolund (MP) tror på byggande med trä.

Bostadsminister Per Bolund (MP) tror på byggande med trä.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Nu kommer regeringens förslag om hur byggbranschen ska visa att den bygger klimatsmart. SvD har tagit del av den skrivelse från regeringen som i dagarna går ut till byggbranschen på remiss. Från januari 2022 vill regeringen ha lag på att nya byggnader ska ha klimatdeklaration i syfte att få ner utsläpp av växthusgaser även under byggtiden.

Klimatdeklarationen för byggskedet innebär att sådant som förbrukning av råvaror, tillverkning av byggprodukter, arbete på byggarbetsplatsen och transporter ska visas. Och det är byggherren som får ansvar för att göra klimatdeklarationen till Boverket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons