Foto: Privat/ Illustration: Staffan Löwstedt

Mysteriet med Leela, den förvildade agilityhunden

Letandet efter den colombianska agilityhunden Leela engagerar tusentals svenskar. Det stora intresset har lett till näthat, brottsanklagelser och tvivel kring om shetland sheepdogen över huvud taget finns. Lars Berge följde med sökteamet för att ta reda på vad som driver dem. Svaret blev ett annat än vad han tänkt sig.

Uppdaterad
Publicerad

Harry sliter i kopplet så att matte måste småspringa bakom honom. Sökhunden har fått upp ett spår. Han springer längs en skogsväg och vidare i riktning mot en förfallen lada. Mörka och hotfulla moln sveper in över hedlandet.

En lantbrukares gaskanon mullrar i fjärran för att skrämma gäss på flykt. Vid sidan av väg 116 strax utanför Näsum i nordöstra Skåne står en rad bilar parkerade. Från bagageutrymmena hörs dämpade skall från hundar som hålls instängda för att inte störa Harry i spårarbetet. Runt bilarna står en grupp kvinnor och män från trakten som tillsammans har bestämt sig för att hitta Leela – en åttaårig shetland sheepdog från Colombia som kom till Sverige för att tävla i agility-VM.