Vem var Wallenstein?

Albrecht Wallenstein mördades på kejserlig order 1634, sedan folket i Wien börjat misstänka att han var illojal, kanske rentav förrädare.
Albrecht Wallenstein mördades på kejserlig order 1634, sedan folket i Wien börjat misstänka att han var illojal, kanske rentav förrädare. Foto: Historia/REX/TT

Böhmaren Albrecht Wallenstein var på sin tid en framstående krigsentreprenör. Krigskarriären och och hans förmånliga äktenskap gjorde honom till en av Centraleuropas rikaste män, men hans lojalitet ifrågasattes och han gick ett tragiskt öde till mötes.

Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”När jag var i Tjeckien hörde jag mycket om Wallenstein, som gärna framställs som en av nationens största krigare genom tiderna, och som Gustav II Adolf och svenskarna hade stora bekymmer med under trettioåriga kriget. Men Wallenstein var väl tysk? Namnet låter inte det minsta tjeckiskt.”

Dick Harrison: Det korrekta svaret är att han egentligen var ingetdera, utan böhmare – det vill säga hemmahörande i den del av Tjeckien som av flertalet européer förr alltid refererades till som Böhmen, vars adel var både tysk- och tjeckiskspråkig. Wallenstein var född i Heřmanice, stammade från en gammal tjeckisk familj, hade tjeckiska som modersmål och hette egentligen Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, men sedan barnsben talade han också flytande tyska och skulle personligen ha funnit det svårt att definiera sig som antingen tysk eller tjeck. Han stred för tyska/österrikiska makthavare och vistades ofta långt från hemlandet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons