”Våga laga mat utan recept”

Coura Mbaye.
Coura Mbaye. Foto: Ulrika Pousette

Matinspiratören Coura Mbaye minns första matupplevelsen i Dakar, hyllar lagerblad och drömmer om en västafrikansk krog.

Oskar Hammarkrantz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vad blir det för fredagsmys ikväll?
– Doritos, popcorn och läsk. Coca-cola till barnen och ginger beer till mig.

Vilken restaurang besöker du oftast?
– Jag är ensamstående morsa med tre barn, så jag går tyvärr inte ut och äter så ofta. Men jag var nyligen på Asian Post Office i Stockholm och deras räkpopcorn var supergoda.

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vad skulle det vara?
– Förmodligen ceeb, vilket betyder ris på wolof, och som man kokar i buljong. Men jag älskar pasta också.

Din mest minnesvärda måltid?
– Jag är född i Senegal men uppvuxen i Sverige, så det var en stark upplevelse när jag kom till Dakar som vuxen och fick uppleva nattlivet. Där sitter man i en mörk håla och äter dibi, alltså grillat kött, och dricker kenkeliba-te med kondenserad mjölk.

Dakar har en särskild plats i Coura Mbayes hjärta. Foto: Alamy
Annons
Annons

Vad är grejen med senegalesisk och västafrikansk mat?
– Mycket smak. Egentligen inga konstiga kryddor, utan chili, svartpeppar, lök och vitlök, och så använder man fermenterad fisk eller skaldjur som ger djup åt smakerna.

Ditt första matminne?
– Helgerna hemma när mamma brukade laga puttrande grytor som doftade av fräst lök, kaani (chili) och fermenterad eller torkad fisk.

Krog du drömmer om att öppna?
– I förra veckan blev det faktiskt klart att jag kommer vara delaktig i en nysatsning i Slakthus-området i Stockholm.

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– Det finns en särskild känsla i att använda en trämortel för att göra sin nokhoss, en aromatisk bas på vitlök, svartpeppar, chili, ingefära och örter.

Trämorteln är oumbärlig i Coura Mbayes kök. Foto: Alamy

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Jag brukar ha i nokhoss, lite crème fraiche och matlagningsgrädde. Inte äkta enligt italienarna, men kidsen älskar det. Och det är ju viktigast.

Vilka halvfabrikat har du alltid hemma?
– Kyckling- och lammkorv.

Världens bästa matstad?
– Egentligen ingen aning, för jag har inte rest tillräckligt, men jag vill gärna slå ett slag för Dakar. Stor variation och god mat i varje gathörn.

Mest underskattade råvaran?
– Lagerblad. En god smaksättare till mat som dessutom har positiva effekter på både kropp och själ.

”Lagerblad har positiva effekter på kropp och själ.” Foto: Alamy

Din paradrätt?
– Jag älskar att laga pasta bolognese. Men om jag ska bjuda hem någon blir det Senegals nationalrätt ceebu jën, som görs på fisk, ris och tomatsås.

Ditt bästa husmorstips?
– Våga laga mat utan recept. Men kanske dumt att säga när man just släppt en kokbok, haha.

Vilken snabbmat är din ”guilty pleasure”?
– Jag älskar McDonlads cheeseburgare. Antar att det handlar om nostalgi, barndom och trygghet. Och att det är väldigt gott.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons