”Bjuder Gordon Ramsay på turkisk buffé”
Matinspiratören Ayla Canpunar minns barndomens makaroner, fyller kylen med korv och bjuder Gordon Ramsay på turkisk buffé.
Det är fredag, hur firar du in helgen?
– Chips med dipp är en självklarhet. Det ska vara Lantchips med mycket smak och en lökdipp.
Din mest minnesvärda måltid?
– I höstas var jag i Turkiet för första gången på många år. Jag åt en rykande varm och äkta kebab. Den lockade fram många barndomsminnen.
Ditt första matminne?
– När min mamma hade bråttom brukade hon ge oss makaroner med vitlöksyoghurt och brynt smör med tomatpuré.
Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag gillar Asian Post Office. Goda drinkar, kul stämning och fantastiska ’shrimp popcorns’. Hemma i Göteborg går jag helst till Prime Grill, särskilt på sommaren när uteserveringen är öppen.
Hemligheten med din pasta bolognese?
– Börja med en riktig sofritto, med extra mycket vitlök. Tillsätt torkade örter och soja. Man kan nästan överkrydda eftersom pastan neutraliserar mycket av smaken.
Bästa smaksättare?
– Worcestershiresås är min räddare i nöden. Jag har den i nästan allt.
Vilka halvfabrikat har du alltid hemma?
– Jag gillar korv, så det brukar finnas lammkorv, kycklingkorv, grillkorv och chorizo.
Det mest motbjudande du ätit?
– Jag kom hem sent till mina föräldrar och var jättehungrig. Såg några härliga stekta grytbitar som jag tryckte i mig. Men det var lever …
Din senaste receptgoogling?
– Jag blev sugen på sötpotatis häromdagen och hittade ett recept på bakad sötpotatis med kryddad färs, lök, örter och fetaost.
En idol kommer på middag. Vad lagar du?
– Jag har lärt mig jättemycket av Gordon Ramsays olika tv-program. Jag bjuder honom på en riktig turkisk buffé.
Mest underskattade råvaran?
– Mynta. Många använder det bara till desserter och drinkar, men det ger även en härligt frisk smak i mat.
Din paradrätt?
– Den turkiska couscoussalladen kisir.
Vilket är ditt husvin?
– Jag gillar rödvin från Italien, gärna en nebbiolo från Piemonte.
Ditt bästa husmorstips?
– Kasta inte parmesankanten. Man kan frysa in den och använda i grytor.
Bästa mat- och vinmatchning?
– Brännvinet raki passar jättebra med får- och getost.
Vilken snabbmat är din ”guilty pleasure”?
– Jag älskar en riktigt stark kebabrulle. Men eftersom jag har rötterna i Turkiet ser jag inte kebab som snabbmat. Även chicken nuggets med currysås funkar.