ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Bjuder Gordon Ramsay på turkisk buffé”

Foto: Godare

Matinspiratören Ayla Canpunar minns barndomens makaroner, fyller kylen med korv och bjuder Gordon Ramsay på turkisk buffé.

Oskar Hammarkrantz
Publicerad

Det är fredag, hur firar du in helgen?
– Chips med dipp är en självklarhet. Det ska vara Lantchips med mycket smak och en lökdipp.

Din mest minnesvärda måltid?
– I höstas var jag i Turkiet för första gången på många år. Jag åt en rykande varm och äkta kebab. Den lockade fram många barndomsminnen.

Foto: Pexels

Ditt första matminne?
– När min mamma hade bråttom brukade hon ge oss makaroner med vitlöksyoghurt och brynt smör med tomatpuré.

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag gillar Asian Post Office. Goda drinkar, kul stämning och fantastiska ’shrimp popcorns’. Hemma i Göteborg går jag helst till Prime Grill, särskilt på sommaren när uteserveringen är öppen.

Hemligheten med din pasta bolognese?
– Börja med en riktig sofritto, med extra mycket vitlök. Tillsätt torkade örter och soja. Man kan nästan överkrydda eftersom pastan neutraliserar mycket av smaken.

Bästa smaksättare?
– Worcestershiresås är min räddare i nöden. Jag har den i nästan allt.

Vilka halvfabrikat har du alltid hemma?
– Jag gillar korv, så det brukar finnas lammkorv, kycklingkorv, grillkorv och chorizo.

Popcorn shrimps på Asian Post Office. Foto: Asian Post Office

Det mest motbjudande du ätit?
– Jag kom hem sent till mina föräldrar och var jättehungrig. Såg några härliga stekta grytbitar som jag tryckte i mig. Men det var lever …

Din senaste receptgoogling?
– Jag blev sugen på sötpotatis häromdagen och hittade ett recept på bakad sötpotatis med kryddad färs, lök, örter och fetaost.

En idol kommer på middag. Vad lagar du?
– Jag har lärt mig jättemycket av Gordon Ramsays olika tv-program. Jag bjuder honom på en riktig turkisk buffé.

Mest underskattade råvaran?
– Mynta. Många använder det bara till desserter och drinkar, men det ger även en härligt frisk smak i mat.

Din paradrätt?
– Den turkiska couscoussalladen kisir.

Kisir. Foto: Alamy

Vilket är ditt husvin?
– Jag gillar rödvin från Italien, gärna en nebbiolo från Piemonte.

Ditt bästa husmorstips?
– Kasta inte parmesankanten. Man kan frysa in den och använda i grytor.

Bästa mat- och vinmatchning?
– Brännvinet raki passar jättebra med får- och getost.

Vilken snabbmat är din ”guilty pleasure”?
– Jag älskar en riktigt stark kebabrulle. Men eftersom jag har rötterna i Turkiet ser jag inte kebab som snabbmat. Även chicken nuggets med currysås funkar.