ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Källor: Finland redo gå med i Nato före Sverige

Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträffen i torsdags, när Marin besökte Stockholm. Då var budskapet att Finland räknar med att gå in i Nato samtidigt som Sverige Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin och statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträffen i torsdags, när Marin besökte Stockholm. Då var budskapet att Finland räknar med att gå in i Nato samtidigt som Sverige Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Finland är redo att gå med i Nato utan att det sker samtidigt med Sverige, uppger den finländska tidningen Iltalehti med hänvisning till utrikes- och säkerhetspolitiska källor.

På måndagen paraderade demonstranter med PKK-flaggor och en Erdogan-docka i Uleåborg.

TT
Publicerad

Iltalehti hänvisar till uppgifter om att partiledarna, presidenten och andra tunga politiker i Finland har diskuterat frågan den senaste veckan. Läget där Finland kan välja att gå först skulle uppstå om Ungern och Turkiet godkänner Finlands ansökan under våren men bara ett av dem ratificerar Sveriges medlemskap i försvarsalliansen.

Ungern och Turkiet är de enda av de 30 Natoländerna som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands medlemskap. Det senaste beskedet från Ungern är att parlamentet där ska behandla frågan i mars.

Laddar…