Ras för det blågröna styret i Stockholm

Ska det bli maktskifte i Stockholms stadshus igen?
Ska det bli maktskifte i Stockholms stadshus igen? Foto: Linus Sundahl-Djerf

Det blågröna styret verkar ha gjort sitt i Stockholms stad. Samtliga fem styrande partier backar och några dagar före valet samlar de bara drygt 42 procent av väljarna enligt dagens SvD/Sifo-barometer för huvudstaden. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går starkt framåt.

Publicerad
Annons

Mycket talar för att det återigen blir ett maktskifte i Stockholms stadshus, men exakt hur en majoritet ska skapas är i så fall svårt att lista ut i förväg. Miljöpartiet har som vanligt en nyckelroll. Mellan 2014 och 2018 regerade de tillammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ men efter valet 2018 bytte MP oväntat sida och gick samman med de fyra borgerliga partierna.

Enligt dagens SvD/Sifo-mätning skulle de klassiska tre rödgröna partierna – S, V och MP – få 49 procent av rösterna. Eftersom 4,7 procent av väljarna i mätningen röstar på partier som inte ser ut att klara spärren på tre procent till kommunfullmäktige innebär det att en majoritet av de 101 mandaten ändå skulle kunna vara inom räckhåll. Men med opinionsmätningens felmarginaler är det öppet. Samtidigt är den koalitionen betydligt större än de gamla allianspartierna som tillsammans bara får ihop 36,7 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons