ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Marigold och Rose. En berättelse

En bagatell man blir genuint glad av

Louise Glück (född 1943) tilldelades 2020 års Nobelpris i litteratur. Hon är en amerikansk poet och författare, och introducerades på svenska för första gången 2017.
Louise Glück (född 1943) tilldelades 2020 års Nobelpris i litteratur. Hon är en amerikansk poet och författare, och introducerades på svenska för första gången 2017. Foto: Katherine Wolkoff

När Nobelprisvinnaren Louise Glück skriver en roman ur två spädbarns perspektiv är det absurdistiskt och fullt av språkglädje. Sebastian Lönnlöv muntras upp av en excentrisk bagatell.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad

Det brukar sägas att författare som fått Nobelpriset drabbas av svår skrivkramp – och det är inte särskilt svårt att tänka sig att en sådan upphöjelse kan leda till prestationsångest. Men Louise Glück, som 2020 tilldelades både Nobelpriset i litteratur och Tranströmerpriset, verkar ha klarat sig undan förbannelsen; under 2022 gav hon ut både en diktsamling och ett skönlitterärt prosaverk.

Diktsamlingen, ”Vinterrecept från kollektivet”, utkom på svenska redan i september förra året. Stewe Claeson och Jonas Brun, som båda dessförinnan hade översatt tre Glück-diktsamlingar var, samarbetade då för första gången som en duo. Prosaverket ”Marigold och Rose”, som nu är färskt från tryckpressarna, har däremot Jonas Brun som ensam översättare.

Laddar…