ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Spanske filmregissören Carlos Saura är död

Den spanske filmregissören Carlos Saura i samband med att han prisades för sin livsgärning vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Barcelona 2004.
Den spanske filmregissören Carlos Saura i samband med att han prisades för sin livsgärning vid Europeiska filmakademins prisutdelning i Barcelona 2004. Foto: Alberto Estevez/AP/TT

Den spanske filmregissören Carlos Saura har avlidit på fredagen, meddelar spanska filmakademien i ett uttalande på Twitter.

Anna Ångström, TT
Publicerad

”Han dog i dag i sitt hem vid 91 års ålder, omgiven av sina nära och kära”, skriver akademien och fortsätter med att beskriva honom som en av de viktigaste filmskaparna i den spanska filmens historia.

1975 dog Spaniens ledare general Franco. Samma år kom Carlos Sauras film ”Ana” med hustrun Geraldine Chaplin, en film där patriarkalt (familje)våld skildras genom en flickas blick och som fick juryns specialpris i Cannes 1976. Man ville se den som början på en filmkonst i frihet. ”Jag avskyr familjer som styrs av en diktator i morgonrock och tofflor. Tyvärr är det ganska vanligt i vårt land”, sa Saura i en intervju 1979.

Laddar…